Nieuw ontdekte populaties van de Ethiopische endemische en bedreigde bananenkikker (Afrixalus clarkei)

Het natuurlijke bosareaal in Ethiopië bedraagt minder dan 3% van de historische toestand. Daardoor loopt de bananenkikker Afrixalus clarkei, tot nu toe enkel gekend van twee populaties in de bosfragmenten in het zuidwesten van het land, een grote kans op uitsterven.

Tijdens onze BINCO expeditie in het Beleta-Gera woud (2014) werden er verschillende nieuwe populaties ontdekt van deze charmante kikkers. Deze nieuwe gegevens zijn veelbelovend en zetten hopelijk aan tot een betere bescherming van de soort.

De biogeografische range van deze soort werd zo uitgebreid met 40 km noordwaarts en 70 km oostwaarts. De hoogte tot waar de dieren voorkomen moet ook worden bijgesteld van 1800 m naar 2030 m boven zeespiegel.

De studie is gepubliceerd in het open-access tijdschrift zookeys en kan hier worden gedownload.